Luleåbiennalen 2020:
Tiden på jorden / Time on Earth
21.11.2020~14.2.2021
Sista chansen att ta del av Luleåbiennalen 2020: Tiden på jorden
Onsdag 10 februari, kl 16~20 samt lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 12~16
Galleri Syster håller öppet. Grupputställning med Augusta Strömberg, Susanna Jablonski och Ana Vaz.
Torsdag 11 februari– söndag 14 februari, kl 12~16
Havremagasinet länskonsthall i Boden håller öppet. Grupputställning med Beatrice Gibson, Susanna Jablonski, Birgitta Linhart, Fathia Mohidin, Charlotte Posenenske, Tommy Tommie och Danae Valenza.
Lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 14~18
Det gamla fängelset Vita Duvan håller öppet med Maria W Horns hyllade Elektroakustiska komposition "Den vita duvans lament"
Lördag 13 februari, kl 15~19
Konstnären Markus Öhrn och poeten David Väyrynens ljudinstallation "Bikt" ställs ut på isen nedanför Residensgatan i Luleå. Lyssna till ljudsatta vittnesmål av den äldre generationens tornedalskvinnor.
Boka gärna ditt besök via Billetto. Drop in i mån av plats!
För er som inte har möjlighet att ta del av Luleåbiennalen på plats arrangeras också en avslutningshelg online med en fullspäckad radio-show) ledd av biennalens curatorer. Här kommer du kunna ta del av konstnärsamtal, ljudverk och specialskrivna essäer!
Luleåbiennalens utställningar på Norrbottens museum, Luleå konsthall, Välkommaskolan i Malmberget och Silvermuseet i Arjeplog förblir stängda.
Jörgen Gassilewski är författare. Hösten 2021 utkommer hans bok Ballongen (Albert Bonniers förlag), som till dels berör folkfrontsperioden och demonstrationerna i Paris 12 februari 1934.
Rikard Heberling är frilansande grafisk formgivare och doktorand i bokhistoria vid Lunds universitet.
Elof Hellström och Samuel Richter har skrivit en text tillsammans till det här numret av Lulu-journalen och är båda medlemmar av Agentur. Dessutom arbetar de tillsammans med Radio Cyklopen som sänds varje fredag under pandemivintern 2021.
Martin Högström är poet och översättare. Hans senaste översättning är Den då av den franska författaren Danielle Collobert (Faethon, 2020) och hans nästa bok är Fängelsepalatset översatt till franska som Prison-palais (Éric Pesty Éditeur, 2021).
Ingela Johansson är konstnär. Hon medverkade nyligen i Kiruna Forever, ArkDes, och är en av de medverkande konstnärerna i årets Luleåbiennal. 2013 gav hon ut boken Strejkkonsten. Röster om kulturellt och politiskt arbete under och efter gruvstrejken 1969~70 (Red. Kim Einarsson & Martin
Högström, Glänta förlag).
Emma Kihl är utbildad konstnär och är sedan 2017 doktorand i litteraturvetenskap vid Södertörn högskola. Avhandlingen undersöker läsande med Isabelle Stengers filosofi.
Christoffer Paues är konstnär. Utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Till varje Agentur-rapport under åren 2020–2021 gör han en Trea till Folkfronternas estetik.
Ulla Rhedin är författare, redaktör och kulturskribent inom det intermediala forskningsfältet med inriktning på mötet mellan olika konstarter i visuell litteratur och kultur för barn. Detta intresse utvecklar hon fortlöpande i olika undervisningsprojekt på HDK-Valands fortbildningskurser i
bilderboksteori för yrkesverksamma illustratörer och grafiska formgivare.
Kim West är kritiker, verksam i Stockholm. Han är medlem av Agentur och forskare vid Södertörns högskola.
Radio 65.22 är ett tvärsnitt av biennalens tema och innehåll som förstärker och tillgängliggör skrivna texter, gestaltade situationer och konstnärliga röster. Radio 65.22 möjliggör också för dig som inte kan uppleva Luleåbiennalen på plats i Norrbotten att ta del av valda delar av årets aktiviteter. Vi vill skriva in oss i en experimentell och utforskande radiotradition där själva mediet blir en plattform för vår idé om radio och dess förmåga att skildra och avspegla vår omvärld. Radio 65.22 får till uppgift att på ytterligare sätt berätta om verkligheten, som kanske inte är möjligt genom bilden eller texten.
Under Brottstycken: Tiden på jorden presenteras radioprogram och ljudverk i olika genrer och former som på ett eller annat sätt är ett utsnitt ur årets biennal. Platsens ande är ett turnerande litteratursamtal om språk och plats. Under ledning av kulturjournalisten och författaren Kerstin Wixe söker vi upp platser som varit avgörande för en författares berättelser eller bär berättelsens historia. Även DeKonstruktion handlar om plats: en serie program som utspelar sig i Malmberget. Vävda sånger är en fördjupande serie radioprogram som accentuerar sången, röstens och berättandets roll i skapandet av nya världsbilder och -ordningar. Vävda sånger har producerats i samarbete med Statens konstråd.
Lyssna, begrunda, njut!